Sunday, September 10, 2006

Identification of the agents associated with stalk rot of corn in Golestan Province

شناسایی عامل همراه با لهیدگی ذرت در استان گلستان
میثم تقی نسب1،المیرا خادملو2، عبدالحسین طاهری1 و حشمت ا.. رحیمیان3
دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
taghinasab@hotmail.com
2-گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس
3-دانشکده کشاورزی، دانشگاه مازندران
در تابستان سال1383 طی بازدید های انجام شده از مزارع ذرت اطراف گرگان علائم مربوط به لهیدگی ساقه ذرت مشاهده گردید بطوریکه معمولا ساقه ها از محل لهیده شده دچار شکستگی میشدند. از کشت نمونه ها روی محیط ائوزین متیلن بلو آگار و نگهداری در دمای اتاق جدایه هایی با کلنی های دارای سایه سبز متالیک جدا گردید . جدایه های مورد بررسی گرم منفی، دارای تاژک محیطی، بی هوازی اختیاری، اکسیداز منفی، کاتالاز مثبت و قادر به لهانیدن ورقه های سیب زمینی بودند.جدایه ها اندول و اوره آز، پروتئاز تولید نکرده، توانایی استفاده از کتومتیل گلوکوزیدو هیدرولیز نشاسته را نداشته و به اریترومایسین حساس نبودند. همه جدایه ها قادر به تولید مواد احیا کننده از سوکروز، فسفاتاز، گاز سولفید هیدروژن از سیستئین، لسیتیناز، استوئین و رشد در نمک پنج درصد و دمای سی و هفت درجه سانتی گراد بودند. از سالیسین، زایلوز، الفا متیل دی گلوکوزید و ترهالوز اسید تولید کرده اما قدرت تولید اسید از سوربیتول، اینولین، فروکتوز، آرابینوز، دی- تارتارات، لاکتوز و مانیتول را نداشتتند. واکنش متیل رد جدایه ها منفی بود. با توجه به خصوصیات ذکر شده این جدایه ها حد واسط گونه Pectobacterium. atrosepticum و زیر گونه P. c. subsp. odoriferum قرار میگیرند.



M. Taghinasab1, E. khademlou2 , A. Taheri1 and H.Rahimian3 taghinasab@hotmail.com
1-College of crop sciences, Agricultural and Natural Resources Univ, Gorgan, taghinasab@hotmail.com
2-Department of plant pathology, Tarbiat Modares University
3-College of agriculture, Mazandaran Univercity, Sari


To identify the agents associated with stalk rot of corn (Zea mays), samples displaying symptoms were collected from corn fields of Gorgan in summer 2004. The stalks usually were broken from the rotted site. The bacterial strains were isolated on EMB (eosine- methylene blue agar). Strains displaing green metallic sheen were selected for determination of their phenotypic features. Strains were Gram-negative; rod shaped with several pritrichous flagella, facultatively anaerobic, catalase positive, oxidase negative and rotted potato tuber slices. The tests for production of indol, urease, protease, utilization of keto-methyl glucoside, hydrolyzation of starch and sensitivity to erythromycin were negative. Production of reducing substances from sucrose, phosphatase, H2S from cysteine, lecithinase, acetoin and growth in 5% NaCl and in 37© were positive. Strains produced acid from sorbitol, inulin, fructose, arabinose, D-tartarate, lactose and mannitol but not from salicin, xylose, α-methyl-D-glucoside and trehalose. They gave a negative reaction in methyl red test. Strains had features that did not adequately match those of the described species and subspecies of the genus Pectobacterium. However٫ they were recognized as intermediate subspecies between Pectobacterium. atrosepticum and P. c. subsp. odoriferum .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home